Det ljuva livet i Palolim

image

Vi har det mycket bra här i Palolem, södra Goa. Den långa resan gjorde oss rejält trötta i några dagar. Nu har vi funnit oss väl till rätta och börjar dagarna med en timmes yoga på stranden, längst i norr där livet är lugnare och mera andligt än här i den pulserande mitten. Här är livat och hög musik till långt in på natten, men med öronproppar och surr från takfläkten lyckas vi ändå sova.

I natt steg högvattnet ända upp till barriären av sandsäckar och stranden har fått ny profil. Fascinerande vilken kraft havet har – och månen och solen som styr tidvattnet!

A pro på tidvatten så hör vi att nivån stiger i Arvika också. Risk för översvämning? Är det blött borta på Mebius? Hoppas att både hus och mänskor mår bra!

Vi har bestämt oss för ytterligare två dagar här på Cuba Bungalows innan vi på måndag drar in till Panjim, provinshuvudstaden i Goa. Här är lättjefullt och gott och vi har hittat bra restauranger med underbar mat. Vi äter nästan bara vegetariskt och det finns massor av rätter att välja mellan. Igår åt vi en härlig lunch på Jasmine, som har en buddhistisk, nordindisk inriktning. Vår servitör berättade att där han bor kan det bli 25 grader kallt. Hemma jobbar han som guide på vandringar i bergen, med många besökare från hela världen. Oktober till mars jobbar han här i Goa.

image

Det är lätt att få små pratstunder med människor här. Stämningen är avspänd och vänlig, folk vandrar stillsamt på stranden, här och där sitter nån och mediterar eller gör yoga-övningar. Det finns ett enda motorfordon på stranden, vad jag kunnat se: livvakternas röda jeep som patrullerar i maklig fart. Då och passerar några backpackers med stora säckar, och vi har sett turister släpa tunga trollies som lämnar djupa spår i sanden.

image

Det enda som stör mig är den höga och ibland väldigt monotona musiken från barerna, inte minst från vårt ställe, Cuba. Att försöka sova till intensiv techno är inte min melodi. Men bortsett från det är livet här mycket avslappnande och skönt – precis det vi behövde mitt i vintermörkret och jobbhetsen där hemma.

I Panjim ska vi bo på ett anrikt värdshus från den portugisiska kolonialtiden. Vi ska titta på vackra kyrkor och andra byggnader och göra utflykter i omgivningen, bl a till Gamla Goa, där relikerna efter Goas skyddshelgon, jesuiten Francis Xavier, lär finnas.

Nu väntar en vilsam lördag, utan planer….

Det här inlägget postades i Indien 2014. Bokmärk permalänken.