Palolem, Goa. Nyårsafton 2013.

image
Äntligen är vi framme i Palolem, där vi hyrt en bungalow vid stranden. Taxiresan från Goa Airport tog nästan två timmar, men då ingick en punktering och byte av framhjul. Bilfärden övertygade oss om att vi faktiskt var i Indien, även om Goa räknas som den rikaste och mest europeiska delen. Trafiken var tät och intensiv, med mycket tutande och små marginaler, omkörningar vi skulle drömt mardrömmar om hemma, men samtidigt smidig och hänsynsfull. Då och då mötte vi nån ko, kanske helig, och på risfälten syntes vita hägrar och arbetande människor. Landskapet var omväxlande, med såväl tät stadsbebyggelse som odlingsfält och skog, mjukt kuperat. Vägen var krokig och ringlande men asfalterad och i bra skick. Strax innan vi var framme såg vi solen sänka sig bakom bergen vid horisonten i väster. Inte förrän vi var framme såg vi havet, och hann ta en liten promenad innan mörkret lägrat sig.
Efter en god middag på restaurangen precis intill vår bungalow somnade vi, uttröttade efter nästan 48 timmars resa. Det lilla huset har tunna masonitväggar så alla ljud från grannar och restaurang och kråkor och natur hörs väl!
Årets sista dag tillbringar vi på stranden, i solstolarna eller på promenad. Sanden är ren och mjuk, dyningarna slår lugnt. På bilden nedan ses Gunilla på väg ut i vågorna, medan jag sitter på vår altan och skriver detta.
Vi har det mycket gott! Och ikväll äter vi galamiddag här på Cuba Premium. Gott Nytt År önskar vi till er alla!
image

Nu har vi promenerat hela södra delen av stranden, upp över klipporna med sina små hus och ner till den mycket lilla strand som ligger inklämd mellan klippblocken. Vi har badat några gånger. Sanden på stranden är ofattligt slät och mjuk, som att gå på ett fint golv, långt ut i vattnet. De långa dyningarna lyfter oss stilla och får oss att sväva lyckliga som små barn. På stranden vandrar många människor tillsammans med några få kor och många hundar. De badande skyddas av rödklädda livvakter som reser röda flaggor där strömmarna är farliga. De sitter i sina små torn och vaktar oupphörligt. De har också en vattenskoter som varsamt patrullerar.

image

Lunch åt vi nyss på annan restaurang norrut. Nu ska vi bada och vila i solstolarna innan det är dags att göra sig iordning för nyårsfirandet. Hit kommer det nya året fem och en halv timme innan det når Sverige.

Har vandrat längs stranden och fotat hundar, kor och massor av mänskor som samlas till nyårsfirande. Nu sänker sig mörkret över västra Indien.

Nu har 2014 kommit till Goa!

image

3 kommentarer till Palolem, Goa. Nyårsafton 2013.

 1. Inger Strand skriver:

  Hej och ett riktigt GOTT NYTT ÅR till er båda som badar och vandrar i kritvit mjuk sand. En härlig upplevelse en dag som denna. Jag fick en signal från Gunilla på iPad men ingen kontakt, ringde upp via iPhone men kunde inte nå henne via den vägen. Bättre lycka nästa gång. Kramar Inger och Harry

 2. Janne skriver:

  Låter bra, ännu 30 minuter kvar. Hemma. Jan Malmsjö har brutit nacken, men läser sin dikt ändå. Gott nytt år, vi hörs framöver.

 3. Liv skriver:

  Gott nytt år till er.
  Kram Liv

Kommentera