Lågvatten i Panjim

Så har vi gått igenom det många Indien-resenärer upplevt: några dagars illamående, orkeslöshet och värk. Hur vi fick det är svårt att veta, kanske var det kokosnötterna i saluhallen, eller maten på den lyxiga restaurangen eller nån som hostade på oss i shopping-centret. I två dagar har vi i alla fall mest uppehållit oss i vårt rum – definitivt inget dåligt ställe att vara sjuk! Med AC, room-service, superbred säng, wifi, badrum och dubbla gardiner som stänger ute trafikljud och ljus går det bra att vara lite uschlig. Vi har läst, sett På Spåret x 2, sovit, slumrat, läst, gnytt och längtat hem. Aldrig mera Indien! Vi som har det så bra hemma! Nu stannar vi där, inga fler resor!

Igår fm var vi i alla fall såpass att vi orkade en utflykt till Gamla Goa, en numera nästan övergiven stad med enorma – för att inte säga groteskt stora – kyrkor. 20 minuter med taxi – som svänger in vid ett ”museum” som visar sig vara en jättestor butik med antikviteter, mattor, juveler, tyger och souvenirer – är det dags för första kyrkan som bara är en jättelik ruin, med ett 46 m högt torn kvar. Sankt Augustinus-kyrkan övergavs 1835 som ett resultat av den portugisiska regeringens förtryck, som resulterade i att många religiösa ordnar fördrevs från Goa. Sen stod kyrkan och förföll.

Ruin efter Sankt Augustinus Kyrka

Ruin efter Sankt Augustinus Kyrka

De två största kyrkorna, Se-katedralen och Bom-Jesus-Basilikan, är relativt välbehållna. Men i mina ögon är de mest tomma och förskräckliga monument över ett kolonialt förtryck som fick kyrkans välsignelse. När jag vandrar genom dessa enorma rum fylls jag av sorg, vemod och vrede. Är detta något att vara stolt över? Att vallfärda till för att se den helige Francis Xaviers reliker? Dvs de som finns kvar och visas upp vart 10:e år, efter att liket styckats och fördelats mellan olika relik-sugna kyrkor i Asien. Den Helige Fransiskus kyrka har lite rimligare proportioner, men hela Gamla Goa ger ett mycket tvivelaktigt intryck, som naturligtvis förstärks av mitt halvsjuka tillstånd.

Se Katedralen, Asiens största kyrka

Se Katedralen, Asiens största kyrka

Hemkommen till vårt gästgiveri försöker jag hitta information om den jesuitiska missionen i Asien och Goa och bilden blir kanske aningen mera nyanserad. Kyrkan följde förvisso kolonialismen i spåren, men var inte någon okritisk medlöpare. Snarare bidrog kyrkan, och jesuiterna i synnerhet om jag fattat saken rätt, till att sprida kunskap, vetenskap och kultur – ofta i dialog med ursprungsbefolkningen. På många ställen bekämpade kyrkan rasism och slaveri mycket tidigt. Huruvida summan var positiv eller negativ vet jag inte, kanske 70% bra och 30 % dålig (som vissa brukade säga om Stalin och numera om Mao)…

Det här inlägget postades i Indien 2014. Bokmärk permalänken.