Stadsliv i Panjim, Goa

Det är skillnad på livet i staden och på stranden! Här i Panjim bor vi stort och lyxigt, med AC och takfläktar, stenmosaik på golven och kakelmosaik på badrumsväggarna, kallt vatten i kylen, breda sängar, skrivbord, byrå, garderob och sittgrupp. Tre franska balkonger och en vanlig, teve och room service, daglig städning. I Palolem var vår bungalow liten och enkel, med tunna masonitväggar fulla av hål där ljuset utifrån lyste in som en stjärnhimmel i badrummet, och avloppet satt i hörnet men fallet gick mot mitten. Vartenda ljud hördes utifrån och in, och förmodligen inifrån och ut. Men utanför hade vi en luftig restaurang med utsökt mat – och hela stranden med ljus, fin sand och långa lugna vågor, badande i sol från halv åtta på morgonen till kvart i sex på kvällen.

image

Fontainhas, Pajim

Här i Panjim bor vi i en gammal portugisisk del av stan, Fontainhas, som ligger strax öster om Althino, höjden som skiljer den västra delen från den östra. Söder ut finns Mala, i norr Sao Tomé, där Ourem Creek möter den breda Mandovi River med sina flytande casinon.

image

Maruti Temple

Igår vandrade vi söderut, genom kvareter med skitiga, förfallna byggnader till nordvästra hörnet av Mala, där vi besökte Maruti Temple och fick oranga märken i pannan. Sen vidare upp på Althino med sina storslagna villor och residens från den portugisiska kolonialtiden. Det enorma biskopspalatset är långt borta från påven Franciskus’ idé om en fattig kyrka för de fattiga!

Den stora, högt belägna Church of Our Lady of the Immaculate Conception är imponerande i sin vithet, men den groteska julkrubban nedanför, med gigantiska figurer i målad frigolit, peruker och färggranna kläder gör det svårt (för mig) att ta denna helgedom på allvar.

Church of Our Lady of the Immaculate Conception

Church of Our Lady of the Immaculate Conception

Efter en stund stilla betraktelse inuti tilltalas vi av en ytterst drivande kvinna från den lokala jesuitiska församlingen, som presenterar flera intressanta andliga upplevelser hon tycker vi ska ta del av. Klockan 13.15 är det mässa i jesuiternas gudstjänstlokal, ovanpå Mr Baker 1922, kom dit!

Men första ska vi bekanta oss med stadsparken, Municipal Gardens, och de omgivande butikerna. Huvudgatan, 18th June Rd, har massor av affärer och gallerior och livlig trafik. Att ta sig över gatan verkar först vara ett vågspel med livet som insats då det nästan helt saknas övergångsställen, men det verkar som att alla kör mycket känsligt och försiktigt och vi lyckas oskadda korsa gatorna.

Klockan kvart över ett är vi på plats hos jesuiterna, där en glad mässa precis ska inledas, med fartfylld psalmsång accompanjerad av ett dansant elpiano. Kyrksalen är fylld av mänskor, förutom vi är nog alla indier, många unga, fler kvinnor än män, inga barn. En halvtimme senare har vi fått vår andliga spis och är redo för lunch. Den restaurang som tänkt oss utifrån Lonely Planets lista kan vi inte hitta och vi lockas istället in på Moti Maho med en egen maharadja utanför. Det visade sig vara ett ganska lyxigt ställe, med en massa lärlingar i svarta byxor och vita skjortor som servitörer och två eleganta kypare i indiska broderade västar. Vi beställde och fick så småningom in ett tredelat fat med små råa lökar, grön sås och stuvade pickles. Vi förstod inte riktigt vad vi skulle göra med detta, det var tämligen starkt och svårätet, men efter en ganska lång väntan kom de rätter vi beställt. Det var smakrikt och gott!

Stärkta av lunch begav vi oss så ut på shopping och hamnade strax i Bombay Bazar, ett varuhus med många avdelningar i tre våningar. Jag bestämde mig hastigt för en snygg vit skjorta av god kvalitet. På avdelningen för art and handcraft fastnade vi hos en mycket engagerad försäljare som hela tiden ville få oss att gå lite längre: varför köpa en liten elefant i trä när vi kunde få en hel påse med tolv! Och naturligtvis skulle vi ha handsnidade, inte maskintillverkade! Och en handmålad tavla!

Överallt i Goa har vi sett fina (och mindre vackra) julstjärnor som skulle passa bra i vår mörka del av världen. I vår jakt på sådana hamnade vi så småningom i den stora saluhallen, Municipal Market, där det framför allt säljs frukt och grönsaker, men också en massa annat – även julstjärnor! Som inte bara används vid jul utan också vid en hinduisk ljushögtid som firas i oktober-november, när det är som mörkast här.

Till sist en liten promenad längs den stora floden och en taxi hem till Panjim Inn, där vi intog kvällsmat på rummet.

Det här inlägget postades i Indien 2014. Bokmärk permalänken.